Eskişehir Teknik Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılışı, TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu’nun ilk dersi verdiği tören ile gerçekleştirildi.
Eskişehir Teknik Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılışı, Orman ve Su İşleri eski Bakanı, TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu’nun ilk dersi verdiği tören ile gerçekleştirildi.
Açılış töreni, 2 Eylül Kampüsü’ndeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasını takiben, akademik ve idari personelin de katılımıyla saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Tören, çelenk sunumunun ardından ESTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Kongre Salonunda devam etti.
Sunuculuğunu Öğr. Gör. Fatma Nur Demir’in yaptığı tören, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması, ESTÜ tanıtım filmi gösterimi ve Amine Aygistova (Piyano), Gizem Tanatar (Piyano), Çavgın Çınkıt (Gitar), Enes Karaköse (Viyolonsel) ve İlayda Bayram (Flüt) tarafından sunulan bir müzik dinletisi ile başladı.
Açılış törenine bu yıl Teknofest’te TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında eğitim kategorisinde “Covid-19 ve Sonrası Uzaktan Eğitimde Tasarım Bölümleri Proje Derslerinin Ar/Vr/Mr/Xr Aracılığı ile 3b Etkileşimli Ortamda Yapılabilmesini Sağlayan Sanal Stüdyo Sistemi Tasarımı Projesi: TOGATHER” isimli projesiyle birinci olan ve ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencisi Çağatay Güçlü’nün öğrencilerimiz adına konuşmasını yapmasıyla devam edildi.
Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Eskişehir’in gelişmesine ve yarınına daha güzel taşınmasına yönelik sunduğu katkıdan dolayı Eskişehir Teknik Üniversitesi’ne teşekkür etti. Vali Ayyıldız, üniversitelerin ilerleme ve gelişmişlik yolunda bir ülkenin en önde gelen kurumlarından olduğunu belirterek, “Gençlerimizi bilimin ışığı altında ülke ihtiyaçlarına ve istihdam politikalarına uygun olarak yetiştirmek, bilimsek teknik ve kültürel anlamda inceleme ve araştırma yapmak, ülkemizin kalkınmasına yönelik çalışmalara destek olmak ve bilim adamı yetiştirmek gibi çok büyük sorumlulukları olan üniversitelerimizin de her bakımdan çağa uygun, ileri düzeyde yapıya kavuşturulmasının, istenen nitelikte insan gücü yetiştirilmesine katkı sağlayacağı da unutulmamalıdır.” dedi.
Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Tuncay Döğeroğlu da “Pandemi nedeniyle bir buçuk yıldır uzakta kaldığımız öğrencilerimizi 2021-2022 Akademik yılında yeniden kampüslerimizde görebildiğimiz için mutlu ve heyecanlıyız. Öğrencilerimiz gelmeden önce pandeminin halen devam ettiğini ve dinamik bir süreç olduğunu da göz önünde bulundurarak kampüslerimizde her türlü tedbiri aldık” dedi. Sadece 2018 ve 2019 yılı performansının değerlendirilmiş olmasına rağmen Eskişehir Teknik Üniversite’nin 90 üniversiteyi geride bırakarak bu yıl açıklanan URAP Türkiye sıralamasına 87. Sıradan giriş yaptığını hatırlatan Döğeroğlu, “2020 yılı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Sıralamasına geçen yıl 19. Sıradan giriş yapmış olmamız, her yıl artan yayın, proje, atıf ve patent sayılarımız, öğrencilerimizin son birkaç yıldır TEKNOFEST’te, ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettiği başarılar, daha iyisini yapabileceğimiz ve her geçen sene bu başarılara yenilerini ekleyeceğimiz konusunda bizi umutlandırıyor” diye konuştu.
Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin dünya üniversiteleri arasında da giderek yükselen bir grafiğe sahip olduğunu belirten Döğeroğlu, “Üniversitelerin sürdürülebilirlik konusundaki politika ve çalışmalarının izlendiği Yeşil Sıralama (GreenMetric) indeksine ilk kez 2019 yılında başvuruda bulunmuştuk, 2019 yılında 617. sırada iken, 2020 yılında 922 üniversite arasında 525. sıraya yükselerek, sürdürülebilirlik hedeflerimiz ve planlarımız doğrultusunda önemli bir ilerleme gösterdik” dedi. Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu 2021-2022 Akademik Yılı’nın Eskişehir Teknik Üniversitesi’ne, ülkemize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini dileyerek konuşmasını tamamladı.
Öğretim elemanları adına konuşmayı öğrencisi Dr. Lale Civan ile birlikte buluşçusu olduğu "Termokromik pigment bazlı çözeltinin tekstil ürününe uygulanması için bir yöntem" başlıklı buluş ile bu yıl Teknofest kapsamında düzenlenen 6.Uluslararası Buluş Fuarında Türk Patent ve Marka Kurumunun özel ödülü olan “Best Academic Award” ödülünü ve 19’uncusu Hırvatistan’da düzenlenen ARCA Uluslararası İnovasyon Fuarı'nda gümüş madalya almaya hak kazanan Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarından Prof Dr. Semra Kurama yaptı.
Prof. Dr. Kurama, yaptığı konuşmada, şunları ifade etti:
“29. yılımı tamamladığım akademik hayatımda Eskişehir Teknik Üniversitesi Ailesi mensubu olarak bu kürsüde bulunmanın büyük heyecanını taşıyorum. Covid-19 pandemi dönemi online eğitimler sonrası gerekli önlemler alınarak öğrencilerimizle yüz yüze eğitimlerimize başlamanın ve araştırma süreçlerimize geri dönmenin mutluluğu bu heyecanımı kat ve kat arttırıyor. Konuşmamın başında da belirttiğim gibi uzun yıllardır üniversiteme eğitim ve araştırma alanlarındaki çalışmalarımla hizmet vermekteyim. Bu süreçte gerek yurtiçi gerekse yurtdışında alanında çok kıymetli hocalarımla birlikte çalışma fırsatlarım oldu. Lisans eğitimim sonrasında her öğrenci arkadaşım gibi nasıl devam edeceğim endişesi tabii ki benim de yaşadığım duygular arasındaydı. Sevgili öğrenciler, iyi eğitim aldıysanız bu süreci hızlı ve verimli atlatacağınızı asla unutmamalısınız. Sizler, Üniversitemizin misyonunda hedeflediği “Araştırma Üniversitesi” olma yolunda eğitim ve öğretimlerinizi sürdürüyorsunuz. Bu amaçta, “akademik çalışmaların yayınlanması, patentlenmesi ve akademik ortamlarda paylaşılması” gibi çıktılar biz öğretim üyeleri kadar siz öğrencilerimizin de görevleri arasındadır. Öğrencilerimizin, aldıkları eğitim sadece müfredat derslerimiz ile sınırlı olmayıp, onların düşünme, geliştirme ve katkı sağlama yeteneklerinin de iyileştirilmesine yöneliktir. Üniversitemiz, bilimsel cesareti ve özgüveni kazanmaları yolunda öğrencilerimizin ilk adımlarını lisans eğitimlerinde atmalarına fırsatlar vermektedir.”
- İlk ders Eroğlu'ndan
Açılış konuşmalarının ardından 2021-2022 Akademik Yılı ilk dersini veren Veysel Eroğlu, akademik kariyeri boyunca Eskişehir’de çok sayıda akademik proje ürettiğini anımsatarak, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin kurulmasının çok faydalı olduğuna vurgu yaptı. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin kısa zamanda önemli başarılara imza attığını belirten Eroğlu, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin çok daha büyük başarılara ulaşacağına yürekten inandığını dile getirdi.
Eroğlu, “Küresel İklim Değişikliği Ülkemizin Uyum Çalışmaları ve Paris Anlaşması” başlıklı ilk ders kapsamında iklim değişikliği, ülkemizin durumu ve ülkemizin Paris anlaşmasına taraf olma sürecine ilişkin bilgileri içeren ayrıntılı bir sunum yapan Prof. Dr. Eroğlu “Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı onaylamasıyla önümüzdeki hafta İskoçya'da yapılacak 26'ncı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) daha güçlü olacağını” söyledi.
"Paris İklim Anlaşması'na yönelik özel oturumlara gözlemci değil, söz sahibi olarak katılacağız." diyen Eroğlu, şöyle devam etti:
"TBMM'de 23 Mart'ta bütün siyasi partilerin ortak kararı ile Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu kuruldu. Komisyon, çok sayıda toplantı düzenleyerek alanında uzman kişileri dinledi. İklim değişikliği ile ilgili bütün sektörler ayrı ayrı ele alındı. Bunun yanı sıra 37 uzman da komisyona katkı sundu. Türkiye'nin iklim değişikliği ile ilgili yol haritası olan taslak rapor hazırlandı. Türkiye, 2015 yılında Paris Anlaşması'nı kabul etmiş ve 22 Nisan 2016'da imzalamıştı. Anlaşma bütün partilerin ortak kararı ile 6 Ekim'de TBMM'de kabul edilmiş ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmıştır. Paris Antlaşması'nın ana hedefi, sanayi öncesi döneme kıyasla küresel sıcaklık artışının 2 derecenin olabildiğince altında tutulması hatta mümkünse 1,5 derece ile sınırlandırmasıdır".
Prof. Dr. Eroğlu "Eğitim doğumla başlar ve bir ömür boyu devam eder" sözlerinin altını çizerek Eskişehir Teknik Üniversitesi, öğrenci, öğretim üyeleri ve çalışanlarına 2021-2022 Akademik Yılı’nda başarı dileklerini sunarak sözlerini tamamladı.
2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni’nin sonunda Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na günün anısına Üniversite adına bir hediye takdiminde bulundu.
Törene AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, öğretim elemanları, idari çalışanlar ve öğrenciler katıldı.